1. Classificació dels aliments:
Pasta, pa i cereals (macarrons, farina...)
Llegums (ciurons...)
Carns, peixos i ous (conill,pollastre,sardina,calamar...)
Fruita (poma,platan,reïm...)
Verdura (tomatiguae,col...)
Llet i derivats: formatge,iogurt...)
Patates.
Oli, xulla i mantega.
2. Roda dels aliments:
La roda dels aliments és un esquema que classifica els aliments en set grups:
Grup 1: Aliments plàstics (llet i derivats). Aporten proteines, vitamines i greixos.
Grup 2: Aliments plàstics (carn, peix i ous). Aporten proteïnes i vitamines.
Grup 3: Aliments reguladors (patates, llegums i fruits secs. Aporten vitamines, minerals i glúsids.
Grup 4: Aliments reguladors verdures i hortalisses. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 5: Aliments reguladors fruita. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 6: Aliments energètics cereals i derivats. Aporten glúcids.
Grup 7: Aliments energètics: greix, oli i mantega. Aporten lípids..
3. Dieta equilibrada:
La dieta és el conjunt d'hàbits alimenticis i d'aliments que es consumeixen habitualment per un organisme o població. La dieta forma part dels estils de vida de les persones.
Podem dir que els termes dieta, ingesta, alimentació, nutrició i gastronomia, són termes semblants, però diferents amb lleugers matisos.
4. Dieta mediterrània (Elaborar una recepta o diverses a partir del text instructiu treballat a català)
GASPATXO
INGREDIENTS:
500g tomatigues mitjanes.
200g pepitos mitjans.
1/2 tasso d´aigua.
200g de pebrot vermell.
100g de ceba.
sal marina integral.
ELABORACIÓ:
Renta les verdures.
Trosseja els ingredients i batega-ho junt.
Serveix fred o temperatura adecuada, pot estar acompanyat amb pa.
5.Malalties derivades de la dieta alimentícia (per excés o per defecte)
Anorèxia:
L'anorèxia és el nom donat a la falta d'apetit a causa d'un trastorn nerviós o sicològic.
L'anorèxia nerviosa és un trastorn de l'alimentació.
Obesidad: L'obesitat o adiposi és la condició del cos en la qual la quantitat de greix acumulat comporta risc per la salut.
Diabetes:La diabetis mellitus o diabetis sacarina és una síndrome orgànica multisistèmica caracteritzada per laument dels nivells de glucosa a la sang), resultat de defectes en la secreció d' insulina,defecte o ambòs.
No hay comentarios:
Publicar un comentario